среда, 13 ноября 2019 г.

Тема 7. Правила змагань. Профілактика травм. Контроль змістового модуля

Завдання

1. Виконати стуктурні елементи заняття
Підготовчий етап
Організація заняття
Визначення мети, мотивації
Шикування в колону і перешикування в 3 колони
Розминка
Основний етап
Правила гри гандбол
Правила змагань. Додаток А
Правила гри. Додаток Б
Оформлення заявки від команди
Оформлення інд-ої заявки
Заповнення протоколу змагань
Стійка гандболіста
Переміщення на майданчику
Техніка гри воротаря
Навчання польового гравця прийомам гри у нападі
Заключний етап
Рухлива гра
Підведення підсумків
Домашнє завдання (удосконалення рухових навичок)


2. Вивчити основні правила
Правило 1
• Ігровий майданчик є прямокутник 40 метрів завдовжки і 20 метрів завширшки і включає 2 площі воріт та ігрову зону. Довгі обмежувальні лінії називають бічними лініями, а короткі – лініями воріт(між стійками воріт) і зовнішніми лініями воріт ( з обох боків воріт). 
• Ворота встановлюють по центру кожної зовнішньої лінії воріт. Ворота повинні бути надійно закріплені до підлоги або до стінки позаду них. Внутрішні розміри воріт: висота – 2 метри, ширина – 3 метри. 
Ворота повинні мати сітку, яка кріпиться так, щоб м'яч, кинутий у ворота, залишався в них. 
• Усі лінії на майданчику є складовою площі, яку вони обмежують. Лінії воріт між стійками воріт повинні бути 8 см завширшки, тоді як всі інші лінії повинні бути 5 см завширшки. 
• Перед кожними воротами розташовується площа воріт . Площа воріт обмежується лінією площі воріт (шестиметрова лінія). 
• Лінія вільних кидків (9 метрова лінія) є пунктирною лінією. 
• 7-метрова лінія – це лінія завдовжки 1 метр, проведена безпосередньо перед воротами. 
• Лінія обмеження воротаря (4-метрова лінія) – це лінія 15 см завдовжки, проведена безпосередньо перед воротами. Вона проведена паралельно лінії воріт на відстані 4-метрів від неї. 
• Центральна лінія сполучає середні точки двох бічних ліній. 
• Лінія заміни (частина бічної лінії) для кожної команди включає ділянку бічної лінії від центральної лінії до точки, розташованої на відстані 4,5 м від центральної лінії. 

Правило 2 
Час гри 
• Тривалість часу гри для всіх команд з гравцями у віці від 16 років і старше становить два тайми по 30 хвилин. Час перерви між таймами складає 10 хвилин. Тривалість гри для дитячих команд у віці 12-16 років становить 2х25 хвилин і 2х20 хвилин для вікових груп 8-12 років. В обох випадках час перерви між таймами звичайно становить 10 хвилин. 
• Додатковий час гри призначається після п'ятихвилинної перерви, якщо основний час гри закінчився внічию й потрібно виявити переможця. Додатковий час включає два тайми по 5 хвилин з однохвилинною перервою між ними. Якщо ж після першого додаткового часу знов не виявлений переможець, то після п'ятихвилинної перерви грається другий додатковий час. Цей додатковий час також включає два тайми по 5 хвилин з однохвилинною перервою. Якщо ж і в цьому випадку переможець не буде визначений, то переможця визначають шляхом виконання 7-метрових кидків. 

Фінальна сирена 
• Ігровий час починається за свистком судді на початковий кидок. Він закінчується з фінальною сиреною, яка спрацьовує автоматично за інформаційним лічильником часу або за сигналом хронометриста. Якщо відсутній такий сигнал, то суддя подає свисток на закінчення часу гри. Якщо судді констатують, що секундометрист подав фінальний сигнал (на закінчення тайму або гри) дуже рано, то вони зобов'язані залишити гравців на майданчику, щоб вони дограли час, який залишився. 

Тайм-аут 
• Тайм-аут є обов'язковим, якщо: 
 має місце видалення гравця на 2 хвилини, дискваліфікація або виключення; 
 наданий командний тайм-аут; 
 прозвучав свисток секундометриста або технічного делегата; 
 необхідні консультації між суддями. 
• Кожна команда має право на отримання хвилинного командного тайм-ауту поодинці в кожному таймі основного часу гри, але не в додатковий час. 
Правило 3 
М'яч 
• М'яч виготовляється із шкіри або з синтетичного матеріалу. Він повинен бути круглим. Оболонка не повинна бути слизькою і блискучою. 
• Розміри м'яча, тобто його коло і вага, для різних вікових категорій команд повинні бути наступними: 
 58-60 см і 425-475 г (Розмір 3 ІГФ) для чоловічих і юнацьких (старше 16 років) команд; 
 54-56 см і 325-375г (Розмір 2 ІГФ) для жіночих команд, команд дівчат (старше 14 років) і команд хлопців (від 12 до 16 років); 
 50-52 см і 290-ЗЗОг (Розмір 1 ІГФ) для команд дівчаток (від 8 до 14 років) і хлопчиків (від 8 до 12 років). 

Правило 4 
Команда 
• Кількість гравців в команді - 14 осіб. Не більше 7 гравців одночасно можуть перебувати на майданчику. Решта гравців є запасними. Протягом всієї гри команда повинна мати на 
130 


майданчику одного з гравців воротарем. Гравець, який є воротарем, може в будь-який час стати польовим гравцем. Аналогічно й польовий гравець може в будь-який час стати воротарем. Команда повинна мати не менше як 5 гравців на майданчику на початку гри. Кількість гравців може бути збільшена у будь-який час упродовж гри й додаткового часу до 14-ти. Гра може бути продовжена, якщо навіть число гравців команди на майданчику стає менше як 5. 

Заміна гравців 
• Запасні гравці можуть багато разів включатися у гру в будь-який час гри без дозволу секундометриста або секретаря, як тільки замінювані гравці покинуть ігровий майданчик. Гравці, виходячи на заміну, завжди повинні виходити на майданчик і покидати його тільки через лінію власної зони заміни. Ці вимоги також відносяться й до заміни воротарів. Правила заміни діють також і при тайм-ауті (за винятком командного тайм-ауту). 
• Гравець, що допустив порушення правил заміни, карається 2-хвилинним видаленням. Якщо видалений гравець вийшов на ігровий майданчик до закінчення 2-хвилинного видалення, то він повинен бути покараний додатково видаленням на 2 хвилини. 

Форма гравців 
• Всі польові гравці команди повинні мати єдину ігрову форму. Комбінація кольорів і дизайн форми однієї команди повинні чітко відрізнятися від іншої. Гравець, який виконує функцію воротаря, повинен мати форму, кольори якої чітко відрізняються від кольору форми польових гравців обох команд і воротаря команди суперника. 
• Гравці повинні мати номери принаймні 20 см висотою на спині футболки і принаймні 10 см спереду. Бажано використовувати номери від 1 до 20. Гравець, що грає то як воротар, то як польовий гравець, в обох випадках повинен носити один і той же номер. 

Колір номерів повинен чітко відрізнятися від кольорів і дизайну футболки. 

3. Заповнити документи для участі у змаганні та протокол




Комментариев нет:

Отправить комментарий