среда, 4 декабря 2019 г.

Тема 10. Техніка ведіння м'яча. Техніка кидків м'яча у ворота. Контроль модуля

Ведення м'яча
Ведення м'яча - це прийом, що дозволяє гравцеві пересуватися з м'ячем по майданчику в будь-якому напрямку і на будь-яку відстань. Ведення буває одноударное і багатоударні. Одноударное ведення виконується наступним чином: піймавши м'яч, гравець робить три кроки, потім вдаряє м'яч про майданчик, піймавши його, гандболіст знову може виконати три кроки, перед тим як передати його партнеру або кинути по воротах. Багатоударні ведення здійснюється послідовними поштовхами м'яча пальцями однієї руки. При багатоударні веденні необхідно дотримуватися таких правил:
пересуватися на повній ступні, на злегка зігнутих ногах;
поштовх м'яча проводити пальцями;
не закрепощать кисть при зіткненні з м'ячем;
відскік м'яча повинен бути на рівні пояса;
контролювати м'яч периферичним зором.
Навчання одноударному веденню труднощів не представляє. Досить пояснення показу. Спочатку ведення виконується на місці, потім кроком, і, нарешті, бігом.
Навчання багатоударні веденню починається з вправ на місці. У цій вправі освоюється правильне положення руки, виробляється навичка м'яких послідовних поштовхів, набувається зручна стійка. Далі вивчається ведення з різними переміщеннями по майданчику.
Рекомендовані вправи:
Ведення, переміщаючись кроком особою, спиною вперед, боком;
Те ж, переміщаючись бігом;
Ведення зигзагом і навколо перешкод (стійки, м'ячі, лавки);
Ведення м'яча з закритими очима;
Ведення зі зміною темпу (прискорення - зупинка)
Ведення зі зміною напряму (на 90, 180, 360 градусів)
Ведення черзі лівою, парою рукою;
Ведення двох м'ячів одночасно;
Ведення двох м'ячів (один - ногами, інший - руками);
Естафети з веденням м'яча;
Один веде м'яч, інший вибиває;
Обидва ведуть м'яч руками і передають, третій м'яч ногами один одному;
У кожного м'яч. Всі роблять багатоударні ведення. Водящий теж веде м'яч. Той, кого осалить водить, стає на його місце.
Побудова в дві шеренги. У всіх по м'ячу. Кожен гравець має порядковий номер. Тренер викликає номери. Гравці, що відповідають номеру, з ведення оббігають свою шеренгу. Прибігши першим одержує очко.

Кидок
Кидок - це прийом, що дозволяє закинути м'яч у ворота. Кидок можна виконати в опорному положенні, в падінні, у стрибку, з місця, з розбігу. Підготовча фаза включає в себе розбіг, замах, стрибок. Основна фаза кидка включає рухи, що повідомляють м'ячу швидкість і напрямок польоту. Застосовуються три способи розгону м'яча: Хлестом, поштовхом, ударом.
При кидках в опорному положенні застосовуються кілька способів розбігу. Останній крок в розбігу може бути звичайним і стопорящее.
Частіше за інших застосовують розбіг зі скрестно кроком. Перший крок гандболіст робить разноименной ногою. Далі, відвівши руку на замах, він робить другий хресний крок. З постановкою різнойменної ноги відбувається кидок. Існує ще розбіг з підскоком і з приставним кроком.
В основній фазі кидка гандболіст різко гальмує рухи ніг, тазу, тулуба, ліктя, переносячи центр ваги на попереду стоїть ногу.
Коли опорна нога, тулуб і рука з м'ячем наблизяться до вертикалі, він випрямляє опорну ногу і нахиляє тулуб вперед, завершуючи при цьому розгін м'яча і випускаючи його.
В заключній фазі кидка робиться крок стоїть позаду ногою вперед, гальмується рух руки без м'яча, гандболіст приймає стійке положення.
Підготовча фаза кидка в стрибку складається з кількох елементів: розбігу, маха ногою вгору, відштовхування, замаху ногою вниз. Види розбігу ті ж, що і в кидку з опори. Розгін м'яча при кидку в стрибку можна виробляти будь-яким способом. Головне домогтися того, щоб основний розгін м'яча припадав на період завершення руху ногами.
При кидку в стрибку, коду відштовхування проводиться однойменної ногою, після поштовху гандболіст згинає поштовхову ногу, піднімаючи стегно, і їй же робить отмах.
При атаці з крайньої лівої позиції, для збільшення кута взяття воріт, застосовується кидок з нахилом тулуба вправо, при атаці з правого кута - застосовується кидок з нахилом тулуба вліво.
При кидку у стрибку застосовується спосіб кидка Хлестов зверху або збоку, а також кидок поштовхом для створення навісній траєкторії польоту м'яча, щоб перекинути м'яч через воротаря.
Починати навчання кидка в опорному положенні треба з освоєння основної фази розгону м'яча. Перш за все, вивчається спосіб розгону хлестом зверху. Початкове положення - ліва нога, вперед, права рука з м'ячем вгорі, ліве плече вперед. Спочатку кидки проводяться без завдання, далі встановлюються орієнтири для попадання м'ячем.
Для освоєння кидка з розбігу спочатку вивчають способи розбігу, освоюють ритм кроків. Можна розучувати ритм розбігу по бавовні або, взявшись з тренером за руки, повторювати його кроки.
Коли буде засвоєний ритм, необхідно уточнити довжину кроків. Для цього можна використовувати сліди, вирізані з картону або гуми.
Наступна стадія - цілісне виконання кидка з розбігу в три кроки. Для уточнення елементів всієї системи руху застосовуються підбивають вправи.
Рекомендовані вправи:
Імітація розбігу і почала кидка з амортизаційною гумою, один кінець якої знаходиться в руці, а інший у тренера, який допомагає коректувати положення рук, ніг, тулуба;
Метання набивного м'яча двома руками зверху;
Метання підвішеного на шнурі м'яча;
Метання палиць 40-70 см, гра в городки;
Кидки в різні «вікна» з обов'язковим попаданням в певну мету;
Естафети з включенням різного роду кидків на дальність і точність;
Коли основи техніки вивчені, приступають до освоєння варіантів підготовчої фази кидка:
- З розбігу після ведення м'яча;
- З розбігу після ловлі м'яча;
- З розбігу під кутом до напрямку кидка;
- З різними способами розбігу.
Далі ускладнюються умови виконання кидка:
Кидки у ворота, що захищаються воротарем;
Введення малоактивного, потім активного захисника (блокування);
Ігрові вправи (передача - кидок);
Вправа з різними завданнями на точність, швидкість у випередженні захисника, воротаря;
Кидки в грі.
Починати навчання кидка в стрибку треба з імітації всього руху на місці. Важливо домогтися синхронного руху руки і махової ноги. Далі розучується розбіг і відштовхування однією ногою з приземленням на ту ж ногу. Для цього можна використовувати розмітки на підлозі, «канавку», яку можна перестрибнути. Наступна стадія - цілісне виконання кидка в стрибку. При цьому використовуються підбивають вправи, використовуючи гімнастичні місток, лавку.
Кидок виконується з розбігу, відштовхування проводиться з лави (містка). Для страховки необхідно покласти матюки в місці приземлення;
Виробляючи кидок від статі, гандболіст приземляється на лаву. Приземлятися треба на дві ноги;
Кидки через перешкоди різної висоти (волейбольна сітка, що переносяться ворота).
Коли «школа» кидка буде освоєна, можна приступити до розучування варіантів підготовчої фази кидка:
- З прямого розбігу і під різним кутом до воріт (45 0; 90 0);
- З різних відстаней; - штовхаючись однойменною ногою;
- З пасивним і активним захисником;
- В ігрових вправах;
- В грі.
Рекомендовані вправи:
Захисник розташовується проти нападників. Всі нападаючі володіють м'ячами. За сигналом тренера нападники виконують кидки
 Кидки через блокуючого захисника
Одна група (Б) гравців розташовується на позиції лівого напівсередньої на відстані 10-12 м від воріт. Друга група (А) - на позиції правого кута на відстані 6 м від воріт. Гравці групи Б кидають в опорі; гравці групи А - у стрибку. Воротар відбиває кидки по черзі.
Кидки з позицій напівсередньої і крайнього гравця по черзі
Гравці побудовані в колону. Один за одним виконують обведення чотирьох стійок і після передачі виконують кидок по воротах. Захисник блокує кидки.
 Кидки у ворота після обведення стійок
 Кидки у ворота після передачі від воротаря
Гравець отримує від воротаря передачу, веденням просувається до воріт навпроти і проводить кидок в стрибку. Теж, тільки гравець отримує передачу від свого партнера і стає захисником, а його партнер - нападником.
 Кидки в ворота через захисника після передачі від партнера

Тестування
1. Офіційна дата зародження гри в "ручний м'яч":
А) 1898
Б) 1900
В) 1897

2. Засновник гандболу:
А) П’єр де Кубертен
Б) Хольгер Нільсен
В) Джеймс Несвіт

3. В якому році були розроблені досить чіткі і докладні правила гри в гандбол:
А) 1900
Б) 1914
В) 1916

4. Хто є засновником правил гри в гандбол:
А) Малі
Б) Хейзер
В) Несвіт

5. Розміри майданчика:
А) 18х9
Б) 20х40
В) 24х12

6. Скільки таймів в гандболі:
А) 3
Б) 4
В) 2

7. Скільки хвилин триває тайм:
А) 25
Б) 30
В) 45

8. В якому році створена Міжнародна аматорська федерація гандболу (ІАГФ):
А) 1928
Б) 1934
В) 1926

9. В якому році гандбол (чоловіки) включено до програми Олімпійських ігор:
А) 1956
Б) 1936
В) 1923

10. В якому році рішенням МОК гандбол визнаний як олімпійський вид спорту:
А) 1970
Б) 1967
В) 1974

11. У якому місті України вперше з’явився гандбол:
А) Київ
Б) Харків
В) Одеса

Комментариев нет:

Отправить комментарий