среда, 20 ноября 2019 г.

Тема 8. Техніка нападу: Стійки та пересування: у захисту та нападі



Шановні студенти!
Вам необхідно виконати завдання, надати коментар у блозі, надіслати на е-пошту викладачу.

Завдання
1. Познайомитися зіз практичними завданнями. Вміти виконувати
Стійка гандболіста
Передача м’яча:
- зігнутою рукою зверху
- зігнутою рукою збоку
- прямою рукою знизу
- прямою рукою збоку
- прямою рукою верху
- прямою рукою
Ловля м’яча
Класифікація техніки

2. Роздивитися графічне зображення (за В.Я.Ігнатьєвою). Вклеїти у зошит.





18 комментариев:

  1. Класифікація техніки
    Техніка гри в гандбол являєсобою систему раціональних цілеспрямованих рухів, що складаються з окремихприйомів, необхідних для ведення гри.

    Під терміном В«прийомВ» розуміютьрухові дії, подібні за цільовим ознакою, спрямовані на вирішенняоднієї і тієї ж ігрової задачі (кидок для взяття воріт, затримання для захистуворіт і пр.).

    Техніка гри - це сукупність всіх прийомів іспособів їх виконання.

    Техніка виконання прийому - це система елементів руху,дозволяє найбільш раціонально вирішувати конкретну рухову задачу.

    Класифікація - це розподіл усіх прийомів іспособів їх виконання по розділах і групам на основі подібних ознак.

    За характером ігрової діяльностітехніку ділять на два великі розділи: техніка польового гравця і технікаворотаря. За спрямованістю діяльності в кожному з розділів можна виділити підрозділи:техніка нападу і техніка захисту. У техніці нападу виділяють групипереміщення і володіння м'ячем, а в техніці захисту - переміщення іпротидії володінню м'ячем. Кожна з груп включає прийоми гри, які,у свою чергу, виконуються декількома способами. У характеристику способіввиконання прийому входять наступні ознаки: 1) одну або дві кінцівкивикористовуючи гравець при виконанні прийому; 2) положення кисті з м'ячем щодоплечового суглоба (зверху, збоку, знизу); 3) спосіб розгону м'яча (поштовхом,Хлестов, ударом,).
    Ловля - це прийом, який забезпечує можливість опануватим'ячем і здійснити з ним подальші дії. Лов виробляється однією абодвома руками. Вибір способу лову диктується особливістю траєкторії польоту м'ячаі становищем гравця по відношенню до м'яча.

    Передача м'яча - Це основний прийом, що забезпечуєвзаємодія партнерів. Без точної і швидкої передачі неможливо створитиумови для успішної атаки воріт. У гандболі передачі виробляються в основномуоднією рукою з місця чи з розбігу. Замах - це відведення руки з м'ячем длянаступного розгону м'яча. Замах буває вгору - назад і в сторону - назад.Замах є носієм інформації для супротивника. Тому чим він коротший, тимменше дасть відомостей про дії гравця. Розбіг і замах становлятьпідготовчу фазу передачі.
    Основна стійка захисника - це назігнутих під кутом 160 - 170 градусів і розставлених на 20 - 40 см ногах. Спина не напружена, руки, зігнуті в ліктьових суглобах під прямим кутом, знаходяться взручному положенні для швидкого руху ними в будь-якому напрямку. Тяжкість тіларозподілена на обидві ноги, погляд спрямований на супротивника, а периферичнийзір контролює розташування інших гравців і пересування м'яча намайданчику.

    ОтветитьУдалить
  2. Техніка гри в гандбол являє собою систему раціональних цілеспрямованих рухів, складаються з окремих прийомів, необхідних для ведення гри.
    Під терміном «прийом» розуміють рухові дії, подібні за цільовою ознакою, спрямовані на вирішення однієї і тієї ж ігрової задачі (кидок для взяття воріт, затримання для захисту воріт та ін.)
    Техніка гри - це сукупність всіх прийомів і способів їх виконання.
    Техніка виконання прийому - це система елементів руху, що дозволяє найбільш раціонально вирішувати конкретну рухову завдання.
    Класифікація - це розподіл всіх прийомів і способів їх виконання за розділами і групами на основі подібних ознак.
    За характером ігрової діяльності техніку ділять на два великі розділи: техніка польового гравця і техніка воротаря. По спрямованості діяльності в кожному з розділів можна виділити підрозділи: техніка нападу і техніка захисту. У техніці нападу виділяють групи переміщення і володіння м'ячем, а в техніці захисту - переміщення та протидії володіння м'ячем. Кожна з груп включає прийоми гри, які, у свою чергу, виконуються декількома способами. У характеристику способів виконання прийому входять наступні ознаки: 1) одну або дві кінцівки використовуючи гравець при виконанні прийому; 2) положення кисті з м'ячем щодо плечового суглоба (зверху, збоку, знизу), 3) спосіб розгону м'яча (поштовхом, Хлестов, ударом, ).

    Передачі м'яча в гандболі

    ОтветитьУдалить
  3. Передачі однією рукою зверху, однією збоку і однією знизу на місці і в русі після трьох кроків у більшості випадків в ручному м'ячі аналогічні баскетбольним. Малі розміри м'яча ускладнюють ловлю, однак полегшують передачу. Передачу і ловлю м'яча вивчають одночасно.

    Передача однією рукою зверху. До передачі м'яч знаходиться на рівні голови або плеча на руки, зігнутої в ліктьовому суглобі з широко розставленими пальцями. Плече руки, яка тримає м'яч, і однойменна нога відведені назад (стійка—ноги нарізно). Ліва рука на рівні грудей зігнута в ліктьовому суглобі, голова повернута в напрямку передачі.

    При передачі тулуб і руку спрямовують вперед, супроводжуючи м'яч. Одночасно з цим відбувається поворот плеча, вагу тіла переносять на попереду стоячу ногу, що кидає рука супроводжує м'яч. При випуску м'яча кисть згинається і повертається вперед — вниз, що надає точність кидка

    Передача однією рукою збоку. Цю передачу виконують із вихідного положення, коли зігнута рука знаходиться на рівні пояса. В іншому ж вона аналогічна передачі однією рукою зверху.

    Передача однією рукою знизу. Передачу виконують знизу прямою рукою, відведеної назад, м'яч притискають до надпліччя і тримають широко розставленими пальцями. Ноги — у положенні кроку, тулуб нахилено вперед і повернене в бік руки, що тримає м'яч. Виконуючи передачу, посилають пряму руку вперед з одночасним опусканням її, поворотом тулуба в бік передачі і перенесенням ваги тіла на попереду стоячу ногу

    Навчання. Спочатку вчитель пояснює і одночасно демонструє способи передачі м'яча. Кожен спосіб учні розучують на місці. Виконання прийомів вимагає правильного вихідного положення, певної узгодженості рухів.

    Після засвоєння учнями способів передачі на місці вправа ускладнюють, з'єднуючи перадачу з ловом і з кроком вперед, при цьому учні виконують крок поштовховою ногою і передають м'яч далі. Потім виробляють передачу після двох, трьох кроків, а закріплення — в різних поєднаннях, тобто після трьох, двох, одного кроку.

    Подальше вдосконалення способів передачі м'яча потрібно проводити після підкидання і ловіння з подальшою передачею (з виходом на м'яч, роблячи три кроки до ловлі м'яча і після неї) в ходьбі, бігу, зі стрибком вперед, в спеціальних вправах, побудовах, естафетах та іграх.

    Зупинятися тривалий час на навчанні окремих видів лову або передачі не слід. В ігрових умовах, естафетах, спеціальних вправах ці дії набагато краще засвоюються.

    Основні помилки та методи їх усунення. У процесі навчання правильним передачам м'яча найбільш поширеною помилкою є супровід м'яча лівою рукою до положення замаху, тобто гравець переводить м'яч на замах двома руками і не відводить плече назад.

    ОтветитьУдалить
  4. По характеру игровой деятельности технику делят на два больших раздела: техника полевого игрока и техника вратаря. По направленности деятельности в каждом из разделов можно выделить разделы: «Техника нападения» и «Техника защиты». В технике нападения выделяют группы перемещения и владения мячом, а в технике защиты - перемещения и противодействия владению мячом. Каждая из групп включает приёмы игры, которые, в свою очередь, выполняются несколькими способами. В характеристику способов выполнения приёма входят следующие признаки:

    1) одну или две конечности игрок используют при выполнении приёма;

    2) положение кисти с мячом относительно плечевого сустава (сверху, сбоку, снизу);

    3) способ разгона мяча (толчком, хлёстом, ударом).

    Способы выполнения приема имеют разновидности, то есть некоторые особенности в деталях системы движения. Еще более многообразной делают технику условия выполнения приема, в характеристику которых входит расстояние, отношение к опоре, направление, способ разгона.

    В каждом приеме игры можно выделить фазы: подготовительную, основную и заключительную. Они отличаются конкретными особенностями элементов движений и частными двигательными задачами.

    В подготовительной фазе движения спортсменов обеспечивает оптимальное исходное положение для реализации основной двигательной задачи.

    В основной фазе приема осуществляется главная двигательная задача. Заключительная фаза обеспечивает игроку готовность к дальнейшему участию в игре.

    Каждая фаза содержит несколько элементов - суставных движений. Все элементы при выполнении приема взаимосвязаны, поэтому для изменения результата иногда достаточно изменить определенный элемент в начале двигательного действия.

    Взаимное расположение звеньев тела в момент смены фаз называется граничной позой. Граничные позы служат ориентиром для контроля за техникой выполнения приема.

    ОтветитьУдалить
  5. Остановка - В связи с постоянно меняющейся игровой ситуацией на площадке гандболисту приходится внезапно останавливаться. Остановка производится торможением одной и двумя ногами. Умение быстро погасить скорость даёт преимущества игроку для осуществления дальнейших действий. Остановка производится одной или двумя ногами. Для торможения одной ногой гандболист резко наклоняет туловище назад, стопорящее выставляет ногу вперед стопой, развернутой внутрь, и, поворачиваясь боком к направлению движения, другую ногу сильно сгибает. Торможению двумя ногами предшествует прыжок. Он нужен для того, чтобы обе ноги резко вывести вперед и, натолкнувшись, таким образом, на опору, погасить продвижение вперед. При приземлении необходимо сильно согнуть ноги, чтобы обеспечить себе возможность продолжить бег в любом направлении.

    ОтветитьУдалить
  6. Ловля двумя руками. Для того, чтобы овладеть мячом, летящим на среднем уровне (на грудь), гандболист должен вытянуть руки навстречу мячу, кисти не напрягать и чуть развернуть ладони книзу, пальцы свободно расставить. Отведенные большие пальцы должны почти соприкасаться, а приблизится на необходимое расстояние, ладони сближаются и пальцы охватывают мяч. Руки надо согнуть для амортизации скорости полета мяча. При ловле высоко летящих мячей с отскока большие пальцы кистей нужно сблизить больше, чем при ловле прямых. А при ловле низко летящих и катящихся мячей ладони надо развернуть навстречу мячу так, чтобы мизинцы почти соприкасались.

    Мяч можно ловить спереди и сбоку. Для того чтобы поймать мяч спереди, нужно повернуться к нему грудью. При этом обе руки следует вытягивать.

    При всех способах ловли необходимо:

    1. Смотреть на мяч, пока захватываешь его руками;

    2. По возможности делать встречное движение к мячу;

    3. Вытягивать руки навстречу мячу;

    4. Кисти рук и пальцы держать расслабленно до соприкосновения с мячом;

    5. Захватывать мяч пальцами;

    6. После захвата мяча сгибать руки в локтях (амортизировать удар);

    7. Поймав мяч, быть готовым укрыть его от близко находящегося соперника.

    Передача мяча - Это основной приём, обеспечивающий взаимодействие партнёров. Без точной и быстрой передачи невозможно создать условия для успешной атаки ворот. В гандболе передачи производятся в основном одной рукой с места или с разбега.

    ОтветитьУдалить
  7. 1.Стійка гравця-положення гравця з м’ячем у повній готовності до
    дії. Розрізняють стійки: високу, середню, низьку. Вибір тієї чи іншої стійки визначається ігровою ситуацією.У процесі гри спортсмен постійно перебуває в русі,переміщуючись кроком або бігом, гравець здійснює стрибки,
    зупинки, повороти.

    ОтветитьУдалить
  8. У гандболі передачі виробляються в основному однією рукою з місця чи з розбігу.
    Якщо м'яч передають з місця, то слід виставити вперед різнойменну ногу. При передачі м'яча з розбігу дозволяється зробити не більше трьох кроків, причому один з них може бути хрещеним.
    Замах - це відведення руки з м'ячем для подальшого розгону м'яча. Замах буває вгору - назад, убік - назад, вниз - вперед. Розбіг і розмах

    Складають підготовчу фазу передачі.
    В основній фазі гандболіст повідомляє швидкість і напрямок польоту м'яча (розганяє м'яч) трьома способами:
    А) кистью - в розгоні м'яча бере участь тільки кисть. М'яч утримується захопленням пальцями.
    Б) поштовхом - спортсмен, випрямляючи зігнуту руку відштовхує м'яч у потрібному напрямку. Цим способом передають м'яч на близькій відстані.
    В) хлестом - використовуються для передачі м'яча на дальню відстань. В основній фазі гандболіст, починаючи розгін м'яча, спочатку виводить вперед плече, а потім вже передпліччя і кисть, виробляючи хлестообразное рух рукою.
    Передача з відскоком - передача з використанням поверхні майданчика.
    Важливо посилати м'яч в підлогу так, щоб він відскакував на рівень поясу спортсмена.

    ОтветитьУдалить
  9. Ловля - це прийом, який забезпечує можливість оволодіння м'ячем і здійснювати з ним подальші дії.

    Для того щоб оволодіти м'ячем, що летить на середньому рівні (на рівні грудей), гандболіст повинен витягнути руки назустріч м'ячу, кисті не напружувати і трохи розгорнути долоні донизу, пальці вільно розставити. Відведені великі пальці повинні майже торкатися, а вказівні - бути паралельні. Як тільки м'яч наблизиться на необхідну відстань, долоні зближуються і пальці обхоплюють м'яч. Руки треба зігнути для амортизації швидкості польоту м'яча. При лові високо летять м'ячів і м'ячів з відскоку великі пальці кистей потрібно зблизити більше, ніж при лові прямих м'ячів. А при лові низько летять і котяться м'ячів долоні треба розгорнути назустріч м'ячу так, щоб мізинці майже стикалися.
    При всіх способах лову необхідно:
    1 - Дивитися на м'яч, поки не захопиш його руками.
    2 - Робити зустрічний рух до м'яча.
    3 - Витягати руки назустріч м'ячу.
    4 - Кисті і пальці тримати розслаблено до зіткнення з м'ячем.
    5 - Захоплювати м'яч пальцями.
    6 - Після захоплення м'яча руки зігнути в ліктях.
    7 - Піймавши м'яч, бути готовим укрити його від близько знаходиться суперника.

    Перш ніж приступити до вивчення лову м'яча від партнера, необхідно виконати ряд, підвідних вправ, щоб «звикнути» до ваги, формі, пружним якостям м'яча:
    1. Підкинути м'яч перед собою і спіймати.
    2. Підкинути і зловити м'яч з відскоку від підлоги.
    3. Підкинути м'яч лівою рукою, а зловити - правої і навпаки.
    4. Передача м'яча навколо тулуба.
    5. Підкинути м'яч над головою, за спиною, під ногою і піймати.
    6. Підкинути черзі два м'ячі і зловити.
    7. Підкинути м'яч, присісти, зробити перекид і зловити.
    8. Ловля м'яча з різною проекторів: прямий, навісний, з відскоку, в сторону, вище голови.
    9. Ловля м'яча на місці, у ходьбі, в бігу.
    10. Ловля м'яча з різними перешкодами.
    11. Ловля м'яча, використовуючи похилий батут.
    Звертати увагу на правильне вихідне положення при ловлі м'яча, на стійке положення, закінчуючи ловлю м'яча.

    ОтветитьУдалить
  10. . Класифікація техніки
    Техніка гри в гандбол являє собою систему раціональних цілеспрямованих рухів, складаються з окремих прийомів, необхідних для ведення гри.
    Під терміном «прийом» розуміють рухові дії, подібні за цільовою ознакою, спрямовані на вирішення однієї і тієї ж ігрової задачі (кидок для взяття воріт, затримання для захисту воріт та ін.)
    Техніка гри - це сукупність всіх прийомів і способів їх виконання.
    Техніка виконання прийому - це система елементів руху, що дозволяє найбільш раціонально вирішувати конкретну рухову завдання.
    Класифікація - це розподіл всіх прийомів і способів їх виконання за розділами і групами на основі подібних ознак.
    За характером ігрової діяльності техніку ділять на два великі розділи: техніка польового гравця і техніка воротаря. По спрямованості діяльності в кожному з розділів можна виділити підрозділи: техніка нападу і техніка захисту. У техніці нападу виділяють групи переміщення і володіння м'ячем, а в техніці захисту - переміщення та протидії володіння м'ячем. Кожна з груп включає прийоми гри, які, у свою чергу, виконуються декількома способами.

    ОтветитьУдалить
  11. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  12. Передача - це основний прийом, що забезпечує взаємодію партнерів.

    У гандболі передачі виробляються в основному однією рукою з місця чи з розбігу.

    Якщо м'яч передають з місця, то слід виставити вперед різнойменну ногу. При передачі м'яча з розбігу дозволяється зробити не більше трьох кроків, причому один з них може бути хрещеним.
    Замах - це відведення руки з м'ячем для подальшого розгону м'яча. Замах буває вгору - назад, убік - назад, вниз - вперед. Розбіг і розмах

    Складають підготовчу фазу передачі.

    В основній фазі гандболіст повідомляє швидкість і напрямок польоту м'яча (розганяє м'яч) трьома способами:
    А) кистью - в розгоні м'яча бере участь тільки кисть. М'яч утримується захопленням пальцями.
    Б) поштовхом - спортсмен, випрямляючи зігнуту руку відштовхує м'яч у потрібному напрямку. Цим способом передають м'яч на близькій відстані.
    В) хлестом - використовуються для передачі м'яча на дальню відстань. В основній фазі гандболіст, починаючи розгін м'яча, спочатку виводить вперед плече, а потім вже передпліччя і кисть, виробляючи хлестообразное рух рукою.

    Передача з відскоком - передача з використанням поверхні майданчика.

    Важливо посилати м'яч в підлогу так, щоб він відскакував на рівень поясу спортсмена.

    ОтветитьУдалить
  13. Всі ці прийоми можна виконати успішніше, якщо освоїти стійку захисника. Основна стійка захисника - це положення на зігнутих під кутом 160-170 0 і розставлених на 20-40 см ногах. Спина не напружена, руки зігнуті в ліктьовому суглобі під прямим кутом. Стійка на значно зігнутих ногах використовується в ситуації безпосереднього єдиноборства з нападаючим.

    ОтветитьУдалить
  14. Ловля - це прийом, який забезпечує можливість оволодіння м'ячем і здійснювати з ним подальші дії.

    Для того щоб оволодіти м'ячем, що летить на середньому рівні (на рівні грудей), гандболіст повинен витягнути руки назустріч м'ячу, кисті не напружувати і трохи розгорнути долоні донизу, пальці вільно розставити. Відведені великі пальці повинні майже торкатися, а вказівні - бути паралельні. Як тільки м'яч наблизиться на необхідну відстань, долоні зближуються і пальці обхоплюють м'яч. Руки треба зігнути для амортизації швидкості польоту м'яча. При лові високо летять м'ячів і м'ячів з відскоку великі пальці кистей потрібно зблизити більше, ніж при лові прямих м'ячів. А при лові низько летять і котяться м'ячів долоні треба розгорнути назустріч м'ячу так, щоб мізинці майже стикалися.

    При всіх способах лову необхідно:

    1 - Дивитися на м'яч, поки не захопиш його руками.
    2 - Робити зустрічний рух до м'яча.
    3 - Витягати руки назустріч м'ячу.
    4 - Кисті і пальці тримати розслаблено до зіткнення з м'ячем.
    5 - Захоплювати м'яч пальцями.
    6 - Після захоплення м'яча руки зігнути в ліктях.
    7 - Піймавши м'яч, бути готовим укрити його від близько знаходиться суперника.

    ОтветитьУдалить
  15. За характером ігрової діяльності техніку ділять на два великі розділи: техніка польового гравця і техніка воротаря. По спрямованості діяльності в кожному з розділів можна виділити підрозділи: техніка нападу і техніка захисту. У техніці нападу виділяють групи переміщення і володіння м'ячем, а в техніці захисту - переміщення та протидії володіння м'ячем. Кожна з груп включає прийоми гри, які, у свою чергу, виконуються декількома способами. У характеристику способів виконання прийому входять наступні ознаки: 1) одну або дві кінцівки використовуючи гравець при виконанні прийому; 2) положення кисті з м'ячем щодо плечового суглоба (зверху, збоку, знизу), 3) спосіб розгону м'яча (поштовхом, Хлестов, ударом, ).

    ОтветитьУдалить