среда, 25 декабря 2019 г.

Тема 13. Тактика гри гандбол

Методична розробка практичного заняття № 9
Тема. Тактика гри гандбол
Курс   
Спеціальність  "Фізичне виховання"
Кількість навчальних годин   2
I.                   Актуальність теми: дана тема удосконалює знання про методику та техніку виконання гри гандбол.
II.                Навчальні цілі заняття: Вивчти гандбольну термінологію, її правила та запис. Вивчити правила змагань. Дотримуватися ТБ на заняттях гандболом. Удосконалюватися у виконанні техніки нападу та захисту. Вивчити гру воротаря. Вміти виконувати стійку гандболіста та види пересувань у захисті та нападі. Вміти надавати першу долікарняну допомогу під час травмування.
III.             Виховна ціль: виховувати старанність, почуття відповідальності
IV.             Міждисциплінарна інтеграція
Дисципліна
Знати
Вміти
Охорона праці
ПТБ
Надавати першу допомогу у разі потреби
Рухливі ігри
Правила гри
Дотримуватись правил гри

V.                Зміст теми заняття: підготовчий етап( організація заняття, розминка); основний етап (правила гри гандбол; організація та зміст заняття з модуля «Гандбол»; переміщення гравців; передачі м’яча) заключний етап (проведення РГ, аналіз заняття)
VI.             План та організаційна структура практичного заняття
№ п.п
Основні етапи заняття, їх функції і зміст
Навчальні цілі в рівнях засвоєння
Методи контролю і навчання
Матеріали методичного забезпечення
Час у хв.
I.
1.
2.
3.
4.
Підготовчий етап
Організація заняття
Визначення мети, мотивації
Шикування в колону і перешикування в 3 колони
Розминка
Підготовка до практичної діяльності; засвоєння комплексу ЗРВ
Розповідь викладача; показ; імітація
План практичного заняття; картка з ЗРВ


20

II.
1.
2.
3.

4.

5.
6.
7.
8.

9.
10.
11.
Основний етап
Стійка воротаря
Затримка м'яча
Вправи для вдосконалення техніки гри воротаря
Групові взаємодії гравців у нападі
Командні взаємодії в нападі
Стрімкий напад
Позиційний напад
Групові взаємодії гравців у захисті
Командні взаємодії в захисті
Зонний захист
Первісна побудова
Перевірка практичних вмінь і теоретичних знань студентів



Практичний показ; пояснення; виконання

Ігрова картотека



50
III .
1.
2.
3.
Заключний етап
Рухлива гра
Підведення підсумків
Домашнє завдання (удосконалення рухових навичок)
Аналіз і оцінювання практичних вмінь і теоретичних знань
Аналіз
Ігрова картотека


10
Заслін - це вид групових дій, при якому один з нападаючих перепиняє шлях опікуну партнера. Заслін застосовується з метою дати можливість партнеру зробити кидок у ворота, дати можливість партнеру позбутися від опіки, самому позбутися від опіки, застосовуючи відхід. Для успішної взаємодії при заслонах необхідно: заслін ставити потай, не доторкатися до захисника, дотримуючи відстані 10-20 див (захисник повинний наштовхнутися на заслін), ставить заслін стаючи спиною до захисника, тому що в цьому положенні менше можливості порушити правила і легше здійснити відхід.

Стрімкий напад



можна здійснювати подвійно: відривом і проривом. При відриві: а) один чи трохи гравців біжать  до воріт супротивника, а  воротар чи партнер довгою супровідною передачею створюють умови для узяття воріт одному з них, б) захисник, що перехоплює м'яч, застосовує ведення й уражає ворота. При прориві трохи опікуваних нападаючих переміщаються до воріт супротивника, а слідом рухаються партнери, вільні від опіки, що володіють м'ячем. Головне при атаці проривом - не дати супротивнику організувати захист. Для здійснення стрімкого нападу необхідно уміти швидко орієнтуватися в ігровій ситуації, правильно визначати момент відходу, щоб випередити супротивника, володіти технікою гри на високих швидкостях пересування. Застосовувати системи захисту з висунутими вперед гравцями, заздалегідь націлити найшвидших  гравців команди на здійснення цього нападу, мати воротаря, що вміє організувати стрімкий напад.


Позиційний напад -



це вид командних взаємодій проти організованого захисту. Якщо контратака стрімким нападом не удалася, і супротивник організував оборону своїх воріт, що нападають займають визначені місця на площадці і намагаються обіграти захист.

Підстрахування - це вид групових взаємодій, при яких кожен захисник постійно готовий допомогти своєму партнеру, у потрібний момент зробити допомогу, переключаючи на нападаючого, що вийшов з-під опіки, чи створюючи йому додаткові труднощі. Підстрахування виражається в тім, що гравці зонного захисту зміщаються убік м'яча, щоб прикрити зону партнера, що виходить чи вступає в єдиноборство з нападаючим. Якщо один захисник не справляється з опікою, сусідній захисник відразу  вступає в боротьбу, намагаючись перешкодити діям  нападаючого, що прорвався.

Комментариев нет:

Отправить комментарий